Aandacht voor stressvermindering ter voorkoming van burn-out

Wat zijn de eerste kenmerken die je attent moeten maken op het overschrijden van je persoonlijke grenzen?
- De meest opvallende is altijd wel het ‘gespannen veer’ gevoel ; dit is een gevoel alsof je van binnen in je lichaam een veer hebt die te ver uitgetrokken is.
- Vroeg wakker worden en meteen onrustige gedachten hebben, meestal gaan deze over werk.
- Dingen die je eerder leuk vond om te doen (toen je je nog goed voelde), komen nu niet meer in je op.
- Dit zijn de drie meest in het oog springende kenmerken, waarbij het welzijnsgevoel minimaal twee punten is gedaald vergeleken met eerder toen je je nog goed voelde.

Op een welzijnsschaal van 1-10 (waarbij 1 bar slecht is en 10 zeer goed) zou iedereen in deze wereld een gemiddelde van een 8 mogen scoren, is mijn idee. Soms eens even een 9, soms een 7 of een 6-je maar toch gemiddeld een 8. Waar en wanneer is het misgegaan, welke gebeurtenissen hebben bijgedragen aan het verminderd welzijnsgevoel en het daarmee gepaard gaande ‘gespannen veer’ gevoel?

In een verkort traject dat ik heb ontwikkeld, ter preventie van burn-out, wordt de focus gelegd op: wie ben je, wat heb je meegemaakt en wat heeft je gevormd tot wat en wie je nu bent. Wat zijn je kwaliteiten, wat zijn je valkuilen en hoe kun je ervoor zorgen dat je je ruimte simpelweg inneemt, de ruimte die iedereen mag innemen, de één evenveel als de ander.Door een regelmatige begeleiding gedurende een periode van zes weken kan een energiebalans gerealiseerd worden, met focus en aandacht op het eigen handelen, denken en vooral ook voelen.

Vanuit het hoofd in het hart en van daaruit weten wat goed is voor je. Input is output.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.